www.hoveniersbedrijfdebosbes.nl / Voor: Tuinaanleg-Tuinplan- TuinadviesGas terrasverwarmer kopen? | terrasverwarmer-expert.nl

 

Spitten of ploegen beter van niet;


De natuurlijke kringloop:

Een gezonde grond bevat miljarden bacteriën, en mycorrhiza schimmels. Zij voeren vele belangrijke processen uit, die essentieel zijn voor het leven. Ze breken dode organische stoffen af, waardoor voedingsstoffen vrijkomen en weer beschikbaar zijn voor planten. Andere bacteriën zorgen voor reiniging van de grond en ze dragen bij aan een goede bodemstructuur. Ook voor de aanwezigheid van zuurstof, water, minerale voedingsstoffen, gunstige pH en temperatuur. Nuttige bodemorganismen zorgen voor een tegenwicht tegen ziektenverwekkers

Onze tuin:

In schril contrast met de natuurlijke situatie staat het bodemleven in onze tuin. Dat is vaak heel arm. Vrijwel alle plantenziekten komen voort uit dit bodemprobleem. De plant is verzwakt omdat hij onvoldoende water en voedingsstoffen op kan nemen. In zo’n situatie krijgen plantziekten volop de kans om toe te slaan.

Bij het spitten worden organisme die dieper in de grond leven blootgesteld aan te grote hoeveelheden zuurstof en organisme die dicht bij de oppervlakte leven worden “begraven”. Elke keer dat we spitten, doden we zo nuttige organisme in de grond en verstoren de natuurlijke kringloop ernstig.

Zorg goed voor het bodemleven het winterklaar maken is onzin, laat het boomblad in de plantvakken liggen en kies bij voorkeur biologische meststoffen!

Grond die regelmatig  op een natuurlijke wijze wordt bemest met organisch materiaal (boomblad e.d) biologische mest neemt beter vocht op en houdt vocht beter vast dan bewerkte grond. De grond bedekt houden met boomblad of snippers geeft bescherming tegen vorst in de winter en remt onkruid groei en zorgt voor een goede vocht balans en stimuleert het nuttige bodemleven optimaal. dit bodemleven draagt bij aan een goede bodemstructuur. Ook voor de aanwezigheid van zuurstof, water, minerale voedingsstoffen, gunstige pH en temperatuur en gezonde planten.

(Zie ook:  Haal de natuur uw tuin in.)

 

De voordelen van niet spitten op een rij:

-       Geen hernia

-       Geen kunstmest, alleen biologisch

-       Veel minder uitspoeling van meststoffen 

-       Minder olie of benzine nodig

-       Minder drinkwater nodig

-       Goed voor de rug de portemonnee, de bodem, de biodiversiteit, de planten en ons milieu

-       Minder onkruid te wieden, bodem bedekking remt onkruid groei

-       Meer leven in de tuin, biodiversiteit 

-       Goede vocht balans met voldoende voeding en mineralen voor de planten

-       Bescherming tegen nachtvorst

-       Resultaat, een gezonde tuingrond met gezonde planten


TIP Nieuwe aanplant:

Voor nieuwe aanplant is het raadzaam om de bedekking even weg te vegen, onverteerd materiaal in het plantgat belemmerd namelijk de groei van uw nieuwe planten.

Uw bedrijfsvermelding op onze site vanaf 12,50 p/m. Neem contact met hovenier op, voor meer info.     

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK