www.hoveniersbedrijfdebosbes.nl / Voor: Tuinaanleg-Tuinplan- TuinadviesGas terrasverwarmer kopen? | terrasverwarmer-expert.nl

 

 

 

Vogels in de tuin dat zijn vrolijke en nuttige gasten.


Tip: Maak ook een vaste plek waar vogels kunnen broeden of schuilen dmv een nestkast aan een zuid muur.


Meer leuke tips zie video:Help de bijen en  vlinders

Braakliggende gronden worden vaak ingezaaid met mengsels met allerlei uitheemse soorten. Deze mengsels geven wel een mooi en kleurrijk beeld maar onze bijen en vlinders hebben weinig aan de uitheemse soorten.

Wat belanrijk is voor het bijenhotel: Omdat solitaire bijen vooral stuifmeel verzamelen en nectar bijna alleen gebruiken voor de eigen energievoorziening zijn het veel betere bestuivers dan de honingbij. Honingbijen durven de bloemen te beroven van hun nectar zonder daarbij de meeldraden aan te raken. Slechts een klein percentage van de door honingbijen bezochte bloemen wordt bestoven, terwijl de solitaire bijen bij bloembezoek voor 97% bestuiving zorgen. Ze hebben stuifmeel als belangrijkste voedselbron voor hun broed. Daardoor is het voor deze bijen zeer belangrijk om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk stuifmeel naar het nest (bijenhotel) te kunnen brengen met zo weinig mogelijk energieverbruik.

Help de solitaire bijen met de juiste planten in de tuin:

Ajuga reptans, Penaglottis sempervirens, Lamium maculatum, nepeta faassienii, Pulmonaria officinalis, Primula veris, Campanula persicifolia, Calendula officinalis, Lavendula Angustifolia Buddleja davidii  Voor onze bijen en vlinders kunt u de inheemse bloemen mengsels kopen voor in de tuin.

Vlinders gebruiken naast inheemse bloeiende planten voor hun brandstof, ook inheemse waardplanten voor hun voortplanting. 

Nuttige insecten in de tuin:
Mieren, solitaire bijen, wespen, hommels, honing bijen, oorwormen, gaasvliegen, zweefvliegen, sluipwespen, lieveheersbeestje en sommige wantsen en spinnen deze behoren tot de geleedpotigen spelen een relatief belangrijke rol bij de biologische bestrijding van insectenplagen. Mieren nemen ook verschillende insectenlarven als voedsel. Evenzeer nuttige insecten zijn honing- wilde bijen en hommels die gezamenlijk een belangrijke rol spelen bij de bestuiving.

Gewone Padden:

De gewone pad gebruikt voor het vangen van zijn prooi de uitklapbare tong, er is een voorkeur voor kleine prooien omdat deze  gemakkelijk naar binnen te werken zijn. Op het menu van de pad staan:  slakken, kleine insecten. spinnen en regenwormen. Een Prooi voor de gewone pad wordt doorgeslikt door de oogballen omlaag te draaien waardoor het voedsel de maag wordt ingedrukt, 

Ook mieren worden wel gegeten, waarbij de pad net zolang blijft zitten en mieren oppeuzelt tot er geen meer over is. In vochtig weer en met schemering en de nacht worden de prooien buitgemaakt. Alleen op regenachtige dagen foerageert de pad overdag.

De Egel

In Nederland is de egel een beschermd dier.

De egel is een belangrijke ongediertebestrijder, In onze tuinen is de egel daarom ook een graag geziene gast.  Op het menu staan voornamelijk wormen slakken rupsen en kevers. Ook insectenlarven, oorwormen duizendpoten en pissebedden worden veel gegeten.

Als de temperatuur onder de 10°C komt, gaat de egel een nest bouwen. Dit is een losse hoop bestaande uit dorre bladeren, aangevuld met droog gras, mos en soms twijgen en de stengels van varens. Als het nest groot genoeg is, maakt hij er een holte in. Zodra de bladerberg een doorsnede van ongeveer 50 cm heeft, legt hij een gang aan om naar binnen te komen en wordt de bodem van het hol bekleed met een tien centimeter dikke laag bladeren. De bladeren hebben een sterk isolerende werking. Bij een buitentemperatuur van -8 °C is het binnenin het hol 1 tot 5 °C. Het nest wordt aangelegd op een beschutte plek op de grond, zoals een houtstapel of een composthoop of tegen een schutting. Ook in schuren bouwt hij soms een nest. Hier brengt hij de gehele winter opgerold door. Sommige egels bouwen meerdere nesten, voor het geval dat ze van nest wisselen. Dit komt echter zelden voor: vooral op zeer milde dagen wordt weleens van nesten gewisseld. Soms kan een paartje een nest delen, maar dit is voor een korte tijd. Een groepje egels bestaat meestal uit een moeder met jongen.

Salemanders

Salamanders leven voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa. In totaal zijn er zo'n 600 verschillende soorten. Dat lijkt veel maar is bescheiden in vergelijking met de kikker die ruim 5500 soorten kent. In Nederland komen vijf soorten voor. Grofweg is bij salamanders een verdeling te maken in de landsalamanders die zelden het water opzoeken, de watersalamanders die een groot deel van het jaar in het water leven en soorten die het water nooit verlaten

De Nederlandse salamanders leiden een verborgen bestaan maar tijdens de voortplanting kun je ze weleens vinden. Ze leven op vochtige plekken en hebben water nodig voor hun voortplanting.

Salamanders zijn in de regel nachtdieren. Alleen soorten die tijdens de voortplanting het water opzoeken, zijn overdag te zien. Als larve eten ze watervlooien en kleine ongewervelde waterdieren Op het land eten ze alles wat ze op hun tochten tegenkomen en niet te groot is om in de bek te nemen. Op de menulijst staan wormen, insecten, larven, spinnen en slakken.

Vroeger waren salamanders zeer algemeen maar door watervervuiling en versnippering van leefgebieden zijn de aantallen in de afgelopen  jaren erg teruggelopen..

Als je een vijver wilt voor salamanders dan is het belangrijk dat deze niet te diep is. Planten als de kleine waterpest zijn prima om eitjes in af te zetten. Zorg dat er voldoende voedsel inzit zoals watervlooien. De rand van de vijver moet gemakkelijk zijn om eruit te komen, dus een licht glooiende helling is van belang. Zorg dat er in je tuin stukken vermolmd hout liggen onder de struiken. Daar houden ze erg van. Een kleine composthoop is geweldig om in te overwinteren. 

Groen in uw tuin is beter voor het milieu, brengt kleur, inspireert en geeft sfeer!

 Uw bedrijfsvermelding op onze site vanaf 12,50 p/m. Neem contact met hovenier op, voor meer info.     

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK