www.hoveniersbedrijfdebosbes.nl / Voor: Tuinaanleg-Tuinplan- TuinadviesGas terrasverwarmer kopen? | terrasverwarmer-expert.nl

 

Kalender tuinonderhoud, met advies.

Volgorde van onderwerpen op deze pagina:  1-Gazon 2-Beplanting 3- Bloembollen 4 Advies snoeien 5-Onderhoud aan bestrating 6-Onderhoud vijver 7-biologische mest of kunstmest 8-Werking van kalk

 

Hoveniersbedrijf de Bosbes, omdat een mooie tuin goed tuinonderhoud verdient 

 

1 Gazon:

Maaien kunnen we doen tot de eerste nachtvorst, heeft u kale plekken in het gras dan is het in augustus / september en maart / april de tijd  om dat te laten herstellen. ( is werk voor de vakman )

Klik hierboven op  Onderhoud gazon   voor meer tips.

 

2 Beplanting

Onkruid bestrijding doen we om de 5 tot 7 weken ( is afhankelijk van het weer ) advies  laat het onkruid niet in bloei komen. We gaan hiermee door tot de eerste nachtvorst, dat zorgt ervoor dat we onkruid vrij het volgend voorjaar ingaan.

In maart kunnen een aantal vaste planten ed gesnoeid worden (is werk voor de vakman!) straks meer over snoeien. Een eerste bemesting doen we met een biologische meststof.  Wees ook in het voorjaar niet te netjes in uw tuin laat het boomblad waar het kan tussen de struiken liggen. Het boomblad remt onkruidgroei en het is nog een goede bodemverbeteraar ook.

 

3 Bloemollen

Oktober november is het tijd om bollen te planten voor het komende voorjaar. TIP:  Kies voor een verwilderingspakket, plant de bollen vervolgens tussen de blad verliezende struiken in de tuin.

http://www.allesduurzaam.nl/informatieteksten/informatieteksten_item/t/bloembollen_biologisch_logisch#.WfmP83s-9Lg.facebook 

Het blad van de bloembollen laten we in het voorjaar zitten tot deze geel verkleurd zijn.

 

4 Advies snoeien;            (is werk voor de vakman!)

Laat uw haag in augustus september knippen, dit is de beste tijd!!

Bij lavendel knippen we in augustus september de oude bloemstengels af, daarbij is het niet erg als we wat toppen meenemen. In maart april kunnen we de lavendel verder terug snoeien, tot op het laatste blad.

Let op oudere lavendel komt moeilijk terug, deze dunnen we uit, zo verjongen we hem in twee jaar.

Hydrangea-macrophylla snoeien we in maart april, deze boeit op tweejarig hout alleen de oudste bloemtakken knippen we zolaag mogelijk weg. De rest snoeien we om en om iets terug, alle oude bloemen knippen we boven het eerstvolgende blad af.

Hydrangea paniculata  bloeit op eenjarig hout deze kunnen we rustig verder terug snoeien dit doen we ook in maart april.

De vaste planten en siergrassen die bovengronds afsterven in de winter, kunnen we na de winter in maart bij de grond afknippen.

Heeft u hulp bij het tuinonderhoud nodig dat kan met de tuincoach, neem gerust contact met ons op.

Snoeien struiken wanneer?

Bij struiken beplaald de bloeitijd de periode van snoeien:

- Najaar bloeiende struiken bloeien op eenjarig hout deze snoeien we vroeg in het voorjaar.

- Voorjaar bloeiende struiken bloeien op tweejarig hout deze snoeien we na de bloeitijd. Maar er zijn wel uitzonderingen o.a de buddleja Davidii

Snoeien bomen wanneer?

Bij bomen is de soort erg belangrijk voor de snoeitijd.

Acer, Betula, Juglans, en Pterocaria snoeien we november ivm de sapstroom.

Zoals je merkt, is het goed om te weten wat je doet als je gaat snoeien, laat het snoeiwerk gerust aan ons over.  

 

5 Onderhoud aan bestrating.

We beginnen met groene aanslag; schoonmaakazijn is namelijk het aanvalsplan als het gaat om de verwijdering van groene aanslag op bestrating. Dit vriendelijke schoonmaakmiddel van vroeger blijft verrassen… ook in de tuin. Doe dit twee keer per jaar, het aanvalsplan luidt als volgt: veeg je terras of oprit op zonnige dagen goed schoon, zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn zonder water. Spuit vervolgens de hele bestrating van voor tot achter en laat de zon verder zijn werk doen. (Schrobben is niet nodig)

-Veeg in de herfst regelmatig het blad van de bestrating af, dit geeft vlekken.

-Geef het kiemen van onkruid tussen de tegels geen kans, veeg met een goede bezem om de 5 tot 6 weken de bestrating van voor tot achter.

Groen in uw tuin vraagt minder onderhoud is beter voor u, het milieu, brengt kleur, inspireert en geeft sfeer!

 

6 Voorjaars onderhoud vijver: vraag hierbij advies aan de vakman wij helpen u graag:

Zorg dat de waterhardheid aan het begin van het groeiseizoen in orde is. Na de winterperiode controleren we het vijverwater hierop. De zuurstofplanten maken dan een goede start en houden het vijverwater helder. We halen als nodig in het voorjaar voldoende zuurstofplanten bij. Hou het vijverwater schoon van blad door al voor de herfst een net over de vijver te spannen. Knip in maart  / april bij de waterplanten de afgestorven delen en bladeren weg. Rottend blad is slecht voor de kwaliteit van het vijverwater.   Als de watertemparatuur boven de 10 graden is kunnen we de vissen weer wat voer gaan geven.  (geef niet te veel) De vijverpomp zetten we na controle en schoongemaakt te hebben (niet met zeep) ook weer aan. Spoel ook in het seizoen de vijverpomp en het filter regelmatig uit, dit doen we met wat water uit de vijver, we gebruiken hierbij geen zeep.


7 Werking van biologische mest en kunstmest het verschil:

Kunstmest

Een kunstmeststof lost snel op in water, hierdoor komen de voedingselementen na korte tijd allemaal vrij. Deze voedingsstoffen komen niet  in de juiste verhoudingen beschikbaar voor de planten. (kans op verbranding) Kunstmest zorgt over het algemeen voor een geforceerde groei. De plant  groeit eigenlijk te snel en wordt mede hierdoor sneller vatbaar voor ziektes en plagen. Kunstmest doet niets voor het bodemleven. Het teveel aan kunstmest spoelt uit naar het grondwater. (is daarom slecht voor ons milieu) 

 

Biologische mest

100% biologische mest  zorgt voor: -een gezonde bodem met een rijk bodemleven / biodiversiteit  -een goede structuur met voldoende mineralen, voeding en vocht. Dit alles zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.   Er is weinig kans op verbranding. (is goed voor ons milieu)  Welke meststof wij 3x per jaar gebruiken is dan logisch, dat is biologisch !

 

8- Werking kalk op de ph = zuurgraad 

De tuintip in  januari februari dat is kalk strooien, als we de nieuwsbrieven geloven moeten. Maar je kunt het kalken beter helemaal achterwege laten, en de juiste planten in je tuin zetten. Want met kalken verander je weinig aan de Ph van je tuin; dat komt omdat de Ph waarde (de zuurgraad) een getal is, waarbij van 6 naar 5, de daadwerkelijke hoeveelheid zuren, toeneemt met een tienvoud. En van 5 naar 4 weer met een tienvoud. 

Dus van 6 naar 4 is eigenlijk niet twee, maar honderd stapjes. Daarom heeft het niet veel zin om kalk te gaan strooien. 
Bij extreme pH-waarden zijn de voedingsstoffen voor de planten niet (meer) opneembaar. De wortels van de plant worden aangetast of de plant raakt zelfs vergiftigd.

Let op, elke grondsoort heeft zijn eigen ph waarden.

Normale Ph waarden zijn: 

Op zandgronden groeien planten met                            Ph   4,5 -6,0

Op kleigronden en leemgronden  groeien planten met   Ph   6, 7- 7,5

In vergelijking met kalk, doet biologische mest veel meer voor uw tuin 

 

 

 Uw bedrijfsvermelding op onze site vanaf 12,50 p/m. Neem contact met hovenier op, voor meer info.     

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK