www.hoveniersbedrijfdebosbes.nl / Voor: Tuinaanleg-Tuinplan- TuinadviesGas terrasverwarmer kopen? | terrasverwarmer-expert.nl

 

Haal de natuur uw tuin in!

De tuin winterklaar maken is onzin!

Gaat u graag met afgeknipte vaste planten en een aangeharkte border de winter in? Wij vinden dat zonde! Wij zien in onze tuinen duidelijke verschillen in groei tussen tuinen die een ´keurige´ winterbeurt krijgen en tuinen waar het afgevallen blad geregisseerd wordt, dus:

 1. Laat waar het kan, het blad onder de struiken liggen
 2. Geen blad op uw gazon laten liggen.
 3. Haal te dikke plakken blad van uw vaste planten af.
 4. En boomblad op uw bestrating geeft vlekken, en kan glad worden.

 

Wat is het geheim?

Het afgevallen blad vormt een laagje; de border droogt minder uit, loopt minder vorstschade op en er is meer leven in uw tuin. Dat komt doordat het boomblad een schuilplaats is voor het  kleine leven goede bacteriën, en met een beetje geluk ziet u paddenstoelen verschijnen, en torretjes, wormen. Een gezonde grond bevat miljarden bacteriën, en mycorrhiza schimmels. Zij voeren vele belangrijke processen uit, die essentieel zijn  Het bodemleven zet de afgestorven plantenresten om in voor de plant opneembare voedingsstoffen.

Ook worden door het kleine leven weer andere dieren aangetrokken… meer vogels!  En zelfs egels en amfibieën vinden het fijn om onder het blad te kruipen.  Wist u dat padden maar ook kikkers en merels zich te goed doen aan slakken.


Zie ook: Graag gezien in de natuurlijke tuin

Haal de natuur de tuin in, laat het blad in de borders liggen

Als het blad rustig kan verteren in je tuin is dit niet alleen een uitstekende basis voor voedingsstoffen. Er zijn minder milieuvervuilende chemische middelen nodig. Het bodemleven en andere nuttige dieren kunnen in het voorjaar gelijk aan hun tuinwerk beginnen.
Werk het half verteerde blad eind mei door uw tuingrond heen, dit is een goede bodemverbeteraar, het bodemleven doet de rest voor u.

Kies bij voorkeur voor een goede biologische meststof

Bijen en Vlinders

Aangezien solitaire bijen bij bloembezoek voor 97% bestuiving zorgen hebben ze stuifmeel als belangrijkste voedselbron voor hun broed. Daardoor is het voor deze bijen zeer belangrijk om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk stuifmeel naar het nest (bijenhotel) te kunnen brengen met zo weinig mogelijk energieverbruik.

Help de bijen, solitaire bijen en vlinders en zet de juiste planten in de tuin:

Ajuga reptans- Aruncus dioicus- Penaglottis sempervirens- Aster ageratoides- Hesperis matronalis- Lamium maculatum- Rudbeckia- Nepeta faassienii- Pulmonaria officinalis- Primula veris- Malva mochata- Campanula persicifolia- Calendula officinalis- Origanum vulgare- Lavendula Angustifolia- Viburnum opulus- Buddleja davidii- Lunaria annua- Verbena officinalis- Eupatorium cannabinum- Hylotelephium telephium- Achilea millefolium-Ligustrum ovalifolium. Voor onze bijen en vlinders kunt u ook kiezen voor de inheemse bloemen mengsels.

Voordelen:

 1. Geen kunstmest en/of milieu vervuiling 
 2. Minder onkruid te wieden in het voorjaar.
 3. Weinig last van ziekte en plagen, door een biologisch evenwicht wat ontstaat (biodiversiteit)
 4. Een gezonde bodem met voldoende mineralen en voedingstoffen voor gezonde planten.

Werk wat over blijft in de tuin voor de eerste nachtvorst:

 1. Plant bollen..
 2. Hark blad van het gazon de border in.
 3. Tap de buitenkraan af. 
 4. Vijverpomp: filter uitspoelen met vijverwater (geen zeep gebruiken)

 

Groen in de tuin is goed voor uw gezondheid, beter voor het milieu, brengt kleur, inspireert en geeft sfeer!


http://www.hetgroenemedicijn.nl/natuur-en-gezondheid/


 

Tuinonderhoud met aandacht voor natuur en milieu!

 Zie ook hoveniersbedrijfdebosbes.nl voor meer info!!


Uw bedrijfsvermelding op onze site vanaf 12,50 p/m. Neem contact met hovenier op, voor meer info.      

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK